Toggle Navigation

 

Panakota sa kafom

Panakota (panna cotta) je italijanske poslastica koja u prevodu znači “kuvana pavlaka”. Postoje raznolike varijante ovog kremastog i osvjžavajućeg deserta koji je veoma jednostavan za pripremu.

Plativoo
Priprema

Razmutiti 3 kašičice instant kafe sa 3 kašičice mleka i 160 g šećera i kuvati na laganoj vatri dok se sirup ne zgusne.

Preostalo mleko zagrejati, dodati želatin i neprekidno mešati. Odvojiti 150 ml mleka sa želatinom, dodati preostalu kafu i promešati.

Umutiti slatku pavlaku sa vanilom, dodati preostalo mleko sa želatinom, promešati i izliti, do polovine, u kalup. Ostaviti da se malo prohladiti a zatim kalupe do vrha napuniti smesom od kafe.

Panakotu ostaviti da se hladi.

Izvaditi iz kalupa, preliti sirupom i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 24 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 81 mg

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Natrijum - 74 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 40.5 mg

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Natrijum - 37 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 ml mleka
    • 400 ml slatke pavlake
    • 200 g šećera
    • 1 štapić vanile
    • 2 kesice želatina
    • 8 kašičica instant kafe