Toggle Navigation

 

Panj torta

Poslastica visoke energetske vrednosti i visokog sadržaja masnoca. Osobe sa povišenim vrednostima masnoca u krvi trebalo bi da izbegavaju ovakav tip poslastica.

Priprema

Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i lagano umešati brašno.

Masu razvući na papir za pečenje veličine četvrtastog pleha. Peći 10 do 15 min u zagrejanoj rerni na 200° C.

Izvaditi i dok je još toplo, skinuti papir za pečenje i uz pomoć vlažne krpe uviti testo u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Skuvati puding sa mlekom i šećerom i dodati 50 g čokolade. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti margarin sa prah šećerom i spojiti sa prethodno ohladđnom masom.

Za grilijaž:  istopiti šećer u šerpici i kada porumeni dodati orahe. Izliti masu na nauljen pleh i kada se ohladi izmrviti oklagijom na krupnije komade.

Jedan deo grilijaža ostaviti za dekoraciju, a ostalo staviti u krem.

Nafilovati rolat, zaviti ga i ostaviti da se stegne.

Iseći dva dela od rolata i napraviti stablo i čvorove. Od gore dekorisati rendanom čokoladom i grilijažom.

 

Glavni sastojci čokolade su kakao puter, masnoća koja se dobija iz mahuna kakaa i uopšte nema “čokoladni” ukus, kao i sam kakao u tečnom stanju koji joj daje intenzivan gorkast ukus i boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Broj osoba - 16

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 68 mg

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Natrijum - 160 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Broj osoba - 8

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 34 mg

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Natrijum - 80 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 125 g šećera
    • 125 g brašna
  • Fil:
    • 500 ml mleka
    • 40 g pudinga od čokolade
    • 100 g šećera
    • 100 g čokolade za kuvanje
    • 250 g margarina
    • 150 g šećera u prahu
  • Grilijaž:
    • 150 g šećera
    • 150 g oraha
Ključne reči:
puding čokolada orasi margarin