Toggle Navigation

 

Pita sa jabukama i mlevenim keksom

Istraživanja američkih naučnika pokazala su da redovno konzumiranje samo pola kašičice cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi kod osoba sa šećernom bolešću zahvaljujući aktivnim sastojcima cimeta koji aktiviraju insulin ili deluju zahednički sa insulinom. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo holesterola u krvi.

Priprema

Staviti dve kore jednu preko druge, posuti mlevenim keksom, filovati rendanim jabukama, posuti cimetom i šećerom, poprskati sa malo ulja i ponovo posuti mlevenim keksom. Zaviti kore i ređati u nauljenu tepsiju. Ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci. Pitu premazati uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C oko 30 minuta. Pitu ohladiti, iseći, servirati i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 143 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 71.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 1 kg kiselih jabuka
    • 100 g mlevenog keksa
    • 100 g šećera
    • 50 ml ulja
    • cimet
    • šećer u prahu za posipanje