Toggle Navigation

 

Posna torta od piva i meda

U pivu su uživali Vavilonci pre nekih sedam hiljada godina jednako kao što mnogi od nas to čine danas...

Priprema

Umutiti sastojke za koru, razliti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 20 minuta. Pečenu koru podeliti na tri dela.

Skuvati vodu sa šećerom, dodati orahe, promešati i fil ohladiti.

Filovati redom: kora, fil, kora...i završiti korom.

Dekorisati glazurom od crne čokolade rastopljene sa kašikom vode i kašikom ulja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 30 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Natrijum - 59 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Natrijum - 29.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 250 g meda
    • 200 ml piva
    • 500 ml ulja
    • 500 g brašna
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 100 g mlevenih oraha
  • Fil:
    • 200 g šećera
    • 300 g mlevenih oraha
    • 200 ml vode