Toggle Navigation

 

Punč minjon

Ljudi su se nekada zaslađivali samo voćem, kasnije medom, a od 12. veka, nakon uvoza šećerne trske, i šećerom. Od tada se njegova upotreba drastično povećala, što se dovodi u vezu sa gojaznošću i pojavom šećerne i drugih bolesti zbog čega nije naodmet voditi računa u količini poslastice koju konzumirate. Male količine vam neće naškoditi da u njima i uživate.

Priprema

Sok staviti u posudu, dodati mleveni keks, margarin, kakao i rum i umesiti smesu bez grudvica. Masu ohladiti u frižideru. Praviti od nje kuglice i kupice( minjone). Vratiti u frižider. Otopiti čokoladu i umakati minjone u njoj. Servirati minjone u korpice i preliti ih preostalom topljenom čokoladom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g mlevenog keksa
    • 100 g margarina
    • 150 ml voćnog soka
    • 30 ml ruma
    • 20 g kakaa
    • 100 g čokolade
    • 1 kašika ulja