Toggle Navigation

 

Rum torta

Rum je alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog soka šećerne trske i melase kao proizvoda prerade šećera. Proizvode se tri tipa ruma: ekstra star, stari zlatni i svetli suvi, a najkvalitetniji su oni kubanskog porekla. Umesto pravog ruma, koji ima visok procenat alkohola, možete koristiti aromu ruma.

Priprema

Piškote izmrviti, staviti u činiju, preliti sokom od grejpfruta i dobro promešati. Rasporediti masu u kalup i ostaviti da odstoji. Suvo grožđe preliti rumom i ostaviti 10 minuta da odstoji. Umutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom na pari, dodati čokoladu, kuvati dok se na rastopi, a zatim ostaviti fil da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku, dodati fil od čokolade i grožđe sa rumom. Promešati i razliti u kalup na koru od piškota. Tortu ukrasiti piškotama i preliti čokoladnim topingom.
Ovo je još jedan primer odlično izbalansirene poslastice u kojoj se masti, belančevine i ugljeni hidrati nalaze u idealnoj srazmeri. Ne zaboravite da i energetsku vrednost poslastica marate uračunati u ukupni dnevni kalorijski unos.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g piškota
    • 200 ml soka od grejpfruta
    • 4 jajeta
    • 125 g šećera u prahu
    • 125 ml ruma
    • 2 vanil-šecera
    • 100 g suvog grožda
    • 50 g piškota
    • 100 g čokolade
    • 200 ml slatke pavlake