Toggle Navigation

 

Torta sa kafom

Idealna temperatura za pripremu kafe je između 95 i 98oC, odn. neposredno pre nego što voda provri. Na nižoj temperaturi se ne ekstrahuje dovoljno kofeina i esecijalnih ulja iz kafe pa je zbog toga slabijeg ukusa, dok na temperaturi vrenja postaje kiselija.

Priprema

Umutiti penasto žumanca sa šećerom, sipati u zagrejano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Želatin razmutiti u kafi i ostaviti da odstoji. Umutiti biljnu pavlaku, postepeno dodavati želatin i na kraju sjediniti sa kremom od žumanaca. Piškote poređati po kalupu, sipati fil, posuti višnjama i dobro ohladiti. Ukrasiti po želji.
Zbog visokog sadržaja zasićenih masti u ovoj poslastici mogu da uživaju prvenstveno deca i fizički aktivne, zdrave osobe koje nemaju problema sa povišenim vrednostima masnoća i šećera u krvi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 47 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 62.5 kcal

Natrijum - 23.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g piškota
    • 4 žumanca
    • 500 ml obranog mleka
    • 120 g šećera
    • 200 ml jake crne kafe
    • 1 kesica želatina
    • 150 ml biljne pavlake
    • 300 g višanja