Toggle Navigation

 

Saher torta

Saher torta stvorena je 1832. godine, a stvorio ju je šesnaestogodišnji kuvar Franc Saher na dvoru vojvode Meterniha. Torta sama po sebi odiše svečanim činom u krugu porodice. Priprema se za razna slavlja i proslave. Pravi se u raznim oblicima, bojama i veličinama. Servira se na male, desertne tanjire, uz pribor za jelo, kao što su kašikice, nož za sečenje i lopatica za posluživanje.

Plativoo
Priprema

Čokoladu i puter staviti na paru da se otopi. Ulupati belanca sa šećerom, dodati žumanca. Uliti rastopljenu čokoladu i puter i lagano umešati brašno i prašak za pecivo. Uliti u pobrašnjen i nauljen okrugao kalup za torte i peći 20 min. na 200°C. Izvaditi i ohladiti.

Ohlađeno preseći i namazati džemom od kajsija spolja i iznutra.

Ostaviti u frižider da se ohladi.

Istopiti čokoladu sa uljem i preliti tortu. Dekorisati po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 103 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 147.5 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 51.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 jaja
    • 150 g šećera
    • 150 g čokolade
    • 150 g putera
    • 150 g brašna
    • 1 kašicica praška za pecivo
  • Premaz:
    • džema od kajsija
  • Glazura:
    • 2 kašike ulja
    • 100 g čokolade za kuvanje