Toggle Navigation

 

Šam rolne

Belanca za šam (šaum)moraju biti čvrsto umućena a to ćete najlakše proveriti ako posudu u kojoj ste ih mutili izvrnete naopačke a ona ne ispadnu napolje.

Priprema

Lisnato testo razvući oklagijom i iseći na trake širine 1,5 cm. Kalupe (modlice u obliku valjka) za šam rolne obmotati dijagonalno jednom trakom testa. Poređati tako pripremljene kalupe u tepsiju i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C.

U šerpi skuvati šećer i vodu dok smesa ne postane gusta kao med. Skloniti sa grejnog tela.

Ulupati čvrst sneg od belanaca, dodati šećer u prahu i dobro umutiti.

Vruć sirup sipati u pripremljena belanca uz stalno mešanje nad parom, a zatim ostaviti da se ohladi.

Izvaditi kalupe iz testa i napuniti filom koji je sipan u špric.

Poređati na tanjir i posuti prah šećerom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 136 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 68 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 5 belanaca
    • 175 g šećera u prahu
    • 175 g šećera
    • 25 ml vode