Toggle Navigation

 

Slatka pita sa suvim šljivama (posno)

Suve šljive su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, kao i kalcijumom i magnezijumom. Zahvaljujući dijetnim vlaknima i svom umerenom, prirodnom laksativnom delovanju korisne su kod slučajeva zatvora, naročito kod male dece i kod starijih ljudi sa smanjenom aktivnosti creva.

Priprema

Ređati po tri kore jednu preko druge, poprskati sa malo ulja i mineralne vode, pa po ivici ređati iseckane suve šljive.

Posuti mlevenim lešnicima, bademima i šećerom, uviti i ređati u podmazan pleh.

Preliti uljem i mineralnom vodom pripremljenu pitu, i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.

Pitu prohladiti, iseći na manje komade i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 102 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g tankih kora
    • 500 g suvih šljiva
    • 100 g mlevenih lešnika
    • 100 g mlevenih badema
    • 100 g šećera
    • mineralna voda
    • 2 šoljice ulja