Toggle Navigation

 

Suve smokve u crvenom vinu

Najnovija istraživanja pokazuju da su se smokve konzumirale pre 11.000 godina u područjima Bliskog istoka.

Plativoo
Priprema

U šerpu uliti vino, dodati šećer, cimet i zagrejati.

Kad proključa staviti smokve unutra, smanjiti toplotu grejnog tela i kuvati 20 minuta.

Prohladiti kuvane smokve, servirati u čaše, preliti medom i posuti lešnicima. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Folna kiselina - 4 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine - 3 g

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 100 g

Ugljeni hidrati (%) - 85 %

Natrijum - 10 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Folna kiselina - 2 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine - 1.5 g

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %

Natrijum - 5 mg

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g suvih smokava
    • 200 g šećera
    • 250 ml crvenog vina
    • cimet
    • 30 g meda
    • 40 g seckanog lešnika