Toggle Navigation

 

Tiramisu krem

Originalan, maskarpone sir, ustvari je fermentirana „trostruka“ pavlaka obrana prilikom proizvodnje parmezana kojoj se dodaje kultura, slično kao kod proizvodnje jogurta. S obzirom na visok sadržaj masti, uputno je modifikovati originalnu namirnicu i koristiti sitan sir od obranog mleka.

Priprema

Sjediniti ulupanu pavlaku, sir, šećer, crnu kafu i rum. U polovinu mase staviti kakao. Krem sipati u čaše, dodati po 2 piškote i narendati čokoladu.
Tiramisu je hladni, osvežavajući italijanski desert, koji na svakog ostavlja neizbrisiv utisak već nakon prvog probanja. U poslastičarstvu je poznat i kao „Toskanske trife“, a pravi se od osnovnih sastojaka: jaja, maskarpone sira i pavlake, piškota, espreso kafe i likera, vrlo malo šećera, obavezno posut kakaom ili struganom čokoladom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g sitnog sira
    • 200 ml biljne pavlake
    • 2 kašike crne kafe
    • 2 kašike ruma
    • 30 g kakao praha
    • 8 komada piškota
    • 50 g čokolade
    • 50 g šećera