Toggle Navigation

 

Torta od sira (čizkejk) sa bundevom

Bundeva uvek očarava svojom finoćom ukusa i intenzivnom bojom. Narandžasta boja potiče od crveno-narandžastog pigmenta beta-karotina, poznatog i kao provitamin A. On ima dvostruku ulogu u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A, a ukoliko ga ima dovoljno deluje kao antioksidans.

Plativoo
Priprema

Pomešati u činiji mleveni integralni keks i margarin, a zatim rasporediti smesu za koru po kalupu.

Umutiti sitan sir i šećer u činiji, dodati jedno po jedno jaje, rendanu bundevu, cimet i mlevene orahe.

Dobro promešati i sipati smesu preko kore od keksa.

Staviti da se kratko zapeče u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 15-20 minuta.

Čizkejk ohladiti, ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i servirati.

 

Žućkasto-narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Pored manjih količina belančevina i masti, u njenom sastavu su ugljeni hidrati, niz vitamina (karotina ili provitamina A, vitamina C, E i K i vitamina B grupe - B1, B2, B6, zatim niacina, folne kiseline i dr.), kao i mineralnih soli (kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa). A tu su pektini, celuloza i druga biljna vlakna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 251 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 125.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g integralnog mlevenog keksa
    • 75 g margarina
    • 250 g sitnog sira od obranog mleka
    • 300 g rendane bundeve
    • 3 jaja
    • 250 g šećera
    • cimet
    • 100 g mlevenih oraha