Toggle Navigation

 

Vasina torta (original recept)

Grci su orahe nazivali i imenom "Jupiterov plod", jer su smatrali da su orasi pogodni za bogove.

Plativoo
Priprema

Razdvojiti žumanca i belanca. Narendati na sitno rende koru pomorandže i iscediti sok od nje.

Belanca umutiti u čvrst sneg. Uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Sipati brašno, orahe i žumanca i varjačom lagano promešati.

Sipati masu u pripremljen kalup i ispeći koru u j rerni zagrejanoj na 200*C, oko 25 minuta.

Orahe za fil potopiti u mleko sa 125 g šećera i kratko prokuvati.

Žumanca i 60 g šećera penasto izmiksati na pari i ohladiti. Umutiti puter, dodati poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže i dobro sjediniti sve sastojke.

Ohlađenu koru premazati filom i ukrasiti šaumom od belanaca.

Šaum: prokuvati vodu sa šećerom dok ne postane gusto kao med. Ulupati belanca u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodavati sirup od šećera. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 119 mg

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 88 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 59.5 mg

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 44 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 60 g šećera
    • 1 kašika brašna
    • 50 g mlevenih oraha
  • Fil:
    • 125 ml mleka
    • 125 g šećera
    • 200 g mlevenih oraha
    • 4 žumanca
    • 60 g šećera
    • 200 g putera
    • 1 pomorandža
  • Šne:
    • 4 belanca
    • 180 ml vode
    • 250 g šećera
Ključne reči:
jaja pomorandža šećer puter orasi