Toggle Navigation

 

Žele torta

Poslastica pogodna za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba. Veličinu porcije prilagoditi energetskim potrebama. Pojedini sastojci u poslastici (žele bombone i čokolada) mogu biti zamenjeni voćem. Na taj način ćete dobiti novu, lakšu poslasticu.

Priprema

Prokuvati mleko sa 8 kašika šećera (ili odgovarajuća količina nekalorijskog zaslađivača), skinuti sa vatre i dodati želatin razmućen u malo vode. Promešati i ostaviti da se ohladi (ovo pripremiti dan ranije).

Šećer u prahu staviti u posudu, pa mu dodavati jednu po jednu kašiku smese od mleka neprestano muteći mikserom. Dodati pavlaku, promešati i podeliti na 3 dela.

U prvi deo umešati mleveni keks, u drugi sitno sečene žele bombone a u treći rendanu čokoladu.

Kalup obložiti alu folijom i usuti jednu po jednu smesu.

Tortu dobro ohladiti, prevrnuti na tacnu i servirati.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 87.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml obranog mleka
    • 120 g šećera
    • 50 g želatina
    • 250 g šećera u prahu
    • 200 ml kisele pavlake
    • 150 g mlevenog keksa
    • 150 g žele bombona
    • 100 g mlečne čokolade