Toggle Navigation

 

Žerbo torta (original recept)

Postoje čokolade i čokolade! Samo naša nepca znaju razliku, ali postoje još neki važni detalji za prepoznavanje kvalitetne čokolade...

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati mlevene orahe, varjačom promešati smesu i podeliti na tri dela.

Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati masu i ispeći kore u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 15 minuta.

Šećer karamelizovati i premazati kore.

Čokoladu rastopiti sa margarinom i premazati preko karamelizovanog šećera.

Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, skuvati na pari i kada se ohladi dodati umućen puter i margarin.

Filom premazati kore i tortu, dekorisati po želji i ostaviti na hladno da se stegne.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 28 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 137 mg

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 128 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 68.5 mg

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Natrijum - 64 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

26

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 15 belanaca
    • 375 g mlevenih oraha
    • 220 g šećera
    • 30 g brašna
  • Fil:
    • 15 žumanaca
    • 200 g šećera
    • 150 g putera
    • 200 g crne čokolade za kuvanje
  • Karamel:
    • 320 g šećera
  • Preliv:
    • 20 g margarina
    • 250 g čokolade