Toggle Navigation

 

Avokado salata

Avokado potiče iz Srednje i Južne Amerike, gde se počeo uzgajati 8000 g. pre n.e. Nekada smatran za kraljevsko voće koje je davalo magične moći princezama drevnih Maja, danas je česta namirnica na svim trpezama sveta. Postoji više od 80 sorti avokada koje se mogu svrstati u tri kategorije - meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.

Priprema

Avokado oljuštiti, preseći na pola, izvaditi košticu i isprskati sa malo soka od limuna da ne bi izgubio svežu zelenu boju.

Beli luk, čeri paradajz i svežu zelenu papriku sitno iseckati i staviti u činiju. Dodati iseckan avokado, začiniti, dodati kiselu pavlaku i lagano promešati.

Salatu servirati uz integralni hleb

Avokado je bogat vodom, masnoćama, belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. Kao prava mala riznica puna vrednih sastojaka, avokado godi celokupnom organizmu, a naročito srcu i krvotoku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 97 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 48.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 avokada
    • 150 g čeri paradajza
    • 3 čena belog luka
    • 150 g paprike (zelene)
    • 150 ml kisele pavlake
    • biber
    • sok jednog limuna
    • so