Toggle Navigation

 

Gambori i avokado

Iako botanički spada u voće, avokado sadrži masnoće, koje spadaju u istu kategoriju kao i masnoće koje sadrži maslinovo ulje, znači, one izuzetno zdrave za srce. Plod avokada je takođe i izvor beta-sitosterola, materije koja prirodno snižava nivo holesterola u krvi. Povremeno i u umerenim količinama, avokado treba da se nađe na jelovniku.

Priprema

Na maslinovom ulju propržiti gambore, dodati iseckan čen belog luka, posoliti i pobiberiti.

Avokado raseći na pola, izvaditi košticu, premazati limunovim sokom i napuniti pripremljenim gamborima.

Jogurt, kečap i naseckan čen belog luka pomešati u činiji. Punjene polutke avokada servirati na tanjir i preliti mešavinom jogurta i kečapa.

Uz predjelo poslužiti bareni pirinač.

Za slučaj da niste sigurni, razlika između gambora i kozica se sastoji u tome što su gambori račići koji žive u pesku reke Neretve, a kozice, po izgledu slične, su račići su mora. Lako ih je nabaviti zamrznute tokom cele godine u bolje snabdevenim supermarketima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 152 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g gambora
    • 80 g maslina
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 2 čena belog luka
    • 50 ml kečapa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • sok od jednog limuna
    • 400 g barenog pirinča
    • 4 avokada