Toggle Navigation

 

Brancin sa lešnik sosom

Meso brancina je visokokvalitetno, mekano i veoma ukusno. Živi u svim evropskim morima, a u Atlantiku se može naći od Norveške do Senegala. U Jadranu najveće brancine love na istarskom području.

Priprema

Brancina očistiti, isfilirati, posoliti, pobiberiti, posuti iglicama ruzmarina, preliti sokom od limuna i ostaviti da se marinira oko 20 minuta.

Pavlaku za kuvanje staviti u šerpu i kad provri dodati sitno iseckane stabljike celera. Kuvati na laganoj vatri dok ne proključa, a za to vreme skuvati njoke u kipućoj vodi.

Lešnik samleti, kratko propržiti u suvom tiganju i dodati u sos. Sos posoliti, pobiberiti, začiniti muskatnim oraščićem, promešati i dodati oceđene njoke.

Filete brancina ispeći na zagrejanom maslinovom ulju.

Servirati brancina sa njokama u lešnik sosu i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 695 kcal

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 27 %

Masti - 33 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 144 mg

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 964 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 347.5 kcal

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 72 mg

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 482 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 brancina
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • 400 g njoka
    • 300 ml pavlake za kuvanje
    • 80 g lešnika
    • 100 g stabljika celera
    • 1 limun
    • so,
    • biber
    • muskatni oraščić