Toggle Navigation

 

Brancin u citro sosu (posno)

Priprema ribe ne može da se zamisli bez upotrebe limuna, maslinovog ulja i buketa začina. Uobičajeno je da se limun koristi kao ceđeni sok ili se koriste kriške limuna raspoređene oko pečene ribe. Limun će pečenjem ili kuvanjem uz ribu omekšati, a od njega se može pripremiti i ukusan sos.

Priprema

Filete brancina posoliti, pobiberiti, uvaljati u brašno i ispeći na maslinovom ulju. U blender staviti peršun, bosiljak, sok od limuna, ulje, kapar, senf, sok od jedne pomorandže i beli luk, samleti i napraviti sos. Na tanjir servirati kuvani krompir, pečenog brancina i sve preliti citro sosom. Zelenu salatu iscepkati na rezance, začiniti sa malo maslinovog ulja i soka od limuna i poslužiti uz brancina. Uz jelo poslužiti i integralni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g fileta brancina
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 30 g brašna
    • 2 kašike ulja
    • 1 limun
    • 200 g pomorandže
    • 20 g kapra
    • 1 veza peršuna
    • 3 cena belog luka
    • 20 g senfa
    • 400 g kuvanog krompira
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g integralnog hleba
    • 2 glavice zelene salate