Toggle Navigation

 

Pečeni brancin na krompiru

Uz ribu uvek ide dobro vino. Kada je zdravlje u pitanju, ima mnogo koristi od unosa umerenih količina alkohola, pre svega zbog fitohemikalija koje se nalaze u njegovom sastavu. Povećanje HDL holesterola i smanjenje krvnih ugrušaka, mogući su razlozi što Francuzi, i pored povećanog unosa masti, imaju zdravije krvne sudove od predstavnika drugih naroda.

Priprema

Krompir oprati, oguliti, iseći na kolutove i dodati mu sitno isečenu papriku i praziluk. Začiniti, dodati ruzmarin i peršun, sve izmešati i sipati u nauljenu tepsiju. Ribu posoliti, naprskati sokom od limuna, začiniti peršunom i staviti na pripremljeno povrće. Sve preliti vinom i peći u rerni oko sat vremena na 180*C. Servirati pečenog brancina sa krompirom na tanjir uz kriške limuna.
Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Preporučuje se za ribu pečenu u rerni ili ispod sača. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir. Grančice ruzmarina koriste se prilikom pripremanja jela na žaru: drže se u posudi sa uljem i njima se ono nanosi na ribu ili meso.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 40 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 brancina
    • 600 g krompira
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 1 paprika
    • 1 praziluk
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml belog vina
    • 1 limun
    • peršun