Toggle Navigation

 

Filovane rolnice od tikvica

Zbog svoje nežne građe, tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće. Čuvajte ih neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ali ne duže od sedam dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvarenja. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje.

Priprema

Tikvice iseći po dužini i izgrilovati na zagrejanom ulju.

U činijici izgnječiti feta sir i pomešati sa iseckanom paprikom, peršunom i svežom mentom.

Nafilovati grilovane tikvice, urolovati i servirati na tanjir.

Poslužiti uz ražani hleb.

 

Količina kako ukupnih, tako i zasićenih masti u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti. Količinu masnoća možete umanjiti ako tikvice izgrilujete na roštilju ili u posuđu koje na zahteva korišćenje ulja. Takođe, umesto feta sira, možete koristiti sir od obranog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 375 kcal

Natrijum - 1565 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal

Natrijum - 782.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g tikvica
    • 200 g feta sira
    • 150 g crvene paprike
    • peršunov list
    • menta
    • 2 kašike ulja
    • biber
Ključne reči:
tikvice feta sir menta paprika