Toggle Navigation

 

Keleraba krem čorba

Keleraba pripada Brasica porodici, zajedno sa kupusom, keljom i prokeljom. U pitanju je namirnica male energetske vrednosti, budući da 100 g kelerabe ima oko 27 kcal. Ista količina kelerabe sadrži i 91 g vode, 1.7 g proteina, 6.20 g ugljenihhidrata i 0.10 g masti. Takođe, treba napomenuti da je keleraba i odličan izvor dijetnih vlakana jer sadrži 3.6 g na 100 g namirnice. 

Priprema

Kelerabu i krastavac narendati na krupno rende.

Beli luk iseckati i prodinstati na ulju. Dodati povrće, uliti bujon i kuvati.

Gotovu čorbu servirati, pobiberiti i staviti kašikicu kisele pavlake. Može se služiti topla ili hladna čorba

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 795 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 137.5 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 397.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kelerabe
    • 1 krastavac
    • 1 čen belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • 600 ml bujona
    • 100 g kisele pavlake
    • svež peršun
    • mirođija