Toggle Navigation

 

Krem čorba od pečene paprike

Paprika se jednako koristi i kao povrće i kao začin. Veoma je bogata vitaminom C, karotinom, mineralima i eteričnim uljima. Čuveni mađarski hemičar Sent-Đerđi prvi je izolovao vitamin C, i to upravo iz paprike i za taj rad je dobio Nobelovu nagradu.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju izdinstati iseckani crni luk, dodati isečenu pečenu papriku, preliti bujonom i kuvati dok ne proključa.

Usitniti sastojke štapnim mikserom, dodati pavlaku za kuvanje, posoliti, pobiberiti i kuvati još 10 minuta na laganoj vatri.

Rastopiti puter, dodati sitno iseckan beli luk i peršun, blago upržiti i dodati kockice hleba (krutone).

Promešati da bi krutoni upili mirise.

Servirati čorbu uz aromatične krutone i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pečene crvene paprike
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crnog luka
    • 600 ml bujona od povrca
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • so
    • biber
    • 15 g putera
    • 1 cen belog luka
    • peršunov list
    • krutoni