Toggle Navigation

 

Krem čorba u dve boje

Nutricionisti preporučuju povećanje upotrebe voća i povrća u ishrani, naročito zelenog lisnatog povrća tzv. krucifera. Među njima se ističe brokoli – sto grama svežeg brokolija zadovoljava 150 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C a jedan je od najboljih izvora vitamina A u prirodi.

Plativoo
Priprema

Odvojeno skuvati karfiol i brokoli. Posoliti, pobiberiti i svako povrće posebno izmiksati da bi se dobila krem smesa. Obe smese istovremeno sipati u tanjir i dekorisati neutralnom pavlakom. Čorbu posuti krutonima
Odlično izbalansiran obrok, sa uravnoteženim odnosom masti, ugljenih hidrata i belančevina, niskim sadržajem holesterola i natrijuma i znatnom količinom dijetnih vlakana. Zahvaljujući ovakvim karakteristikama u ovoj krem čorbi mogu da uživaju svi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g karfiola
    • 700 g brokolija
    • so
    • biber
    • 40 g krutona
    • 500 ml vode