Toggle Navigation

 

Mustard salata

Grašak je izuzetno nutritivno vredna namirnica. U 100 g sveže namirnice ima oko 80 kcal, obilje vitamina, minerala i rastvorljivih dijetnih vlakana. Kao sveža mahunarka pojavljuje se u proleće, ali može da se jede tokom cele godine, kao konzerviran, zamrznut ili osušen grašak.

Plativoo
Priprema

Iseći bareno pileće meso na sitne kockice i sjediniti sa barenim graškom, majonezom, pavlakom i senfom.

Začiniti i dobro promešati.

Servirati na tanjir i dodati kolutove barenih jaja. Uz predjelo servirati i krišku raženog hleba.

 

Ovaj obrok je izuzetno bogat dijetnim vlaknima koja najvećim delom potiču iz graška. Podsetimo da vlakna mogu pomoći u sprečavanju nastanka raka debelog creva, pri čemu različiti prehrambeni dodaci imaju slabije dejstvo u odnosu na vlakna iz namirnica.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 1135 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 151 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 567.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 75.5 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g barenog pilećeg mesa
    • 300 g barenog graška
    • 120 g majoneza bez jaja
    • 80 ml kisele pavlake
    • 30 g senfa
    • so
    • biber
    • 2 barena jaja
    • 400 g raženog hleba