Toggle Navigation

 

Riba u sosu (posno)

Postoji mnogo tipova bosiljka, ali se neznatno razlikuju po aromi i ukusu. Bosilljak je jedan od najviše korišćenih začina u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Kada je moguće, odaberite svež bosiljak zbog intenzivnijeg ukusa.

Plativoo
Priprema

U šerpu uliti sok od paradajza i belo vino. Dodati začine i kuvati do ključanja.

Filete soma iseći na manje komade, staviti u sos i kuvati dok se riba ne skuva.

Prethodno obarene špagete servirati na tanjir i preliti umakom.

 

Som (Silurus glanis) dostiže dužinu od 4-5 m i težinu od 400 kg pa po tome predstavlja najveću ribu evropskih slatkih voda. Osim po veličini, ova vrsta je poznata i po dužini života jer može da dostigne starost od preko 100 godina. Meso soma po svom sastavu ima veći sadržaj masti, te je prilikom pripreme potrebno štedljivo dodavati masnoću.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 295 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 147.5 g

Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 250 ml soka od paradajza
    • 200 ml belog vina
    • 2 kašike ulja
    • svež bosiljak
    • svež origano
    • so
    • biber
    • 500 g barenih integralnih špageta