Toggle Navigation

 

Salata od grilovanog paradajza

Za maslinovo ulje se zna još iz vremena antike. Izuzetnog je hemijskog sastava i povoljno deluje na zdravlje. Cenjeno je jer sadrži optimalan odnos esencijalnih masnih kiselina i vitamina koji deluju preventivno kod bolesti srca i krvnih sudova. Najmanje je podložno oksidaciji i promenama na visokim temperaturama. 

Plativoo
Priprema

Paradajz iseći na deblje kolutove, preliti sa malo ulja i izgrilovati. Ostaviti da se procedi i ohladi.

Zatim ga staviti u činiju, dodati iseckan beli luk i peršunov list, preostalo ulje i začine.

Lagano promešati i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 128 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 87 %

Zasićene masti - 2 g

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 64 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 43.5 %

Zasićene masti - 1 g

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg paradajza
    • 100 ml maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 2 čena belog luka
    • 1 veza peršunovog lišća