Toggle Navigation

 

Baget tunjevina

Iako se smatra da nijedna vrsta hrane, sama za sebe, ne može da nas učini zdravijim, češće konzumiranje ribe, naročito masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama u koju spada i tunjevina, predstavlja jedan od načina da se unapredi ishrana i zdravlje.

Priprema

Crni i beli luk sitno iseći i staviti u posudu sa tunjevinom.

Dodati začinske trave – bosiljak, majčinu dušicu i peršun, belo vino, kapar, tabasco sos i sve dobro promešati.

Baget iseći na kriške i kratko zapeći u zagrejanom gril tiganju.

Kriške premazati pripremljenim namazom od tabasco tunjevine i servirati na tanjir

 

Ovaj obrok sadrži nešto vići udeo belančevina u ukupnom energetskom unosu u odnosu na važeće preporuke. Belančevine poreklom iz tunjevine su lako svarljive, veoma kvalitetne, jer sadrže obilje neophodnih esencijalnih aminokiselina, koje organizam ne može sam da sintetiše i odgovaraju ljudima svih životnih doba.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 910 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g marinirane tunjevine
    • 100 g crnog luka
    • 1 čen belog luka
    • 20 ml belog vina
    • 30 g kapara
    • majčina dušica
    • bosiljak
    • peršunov list
    • 1 kašika tabasko sosa