Toggle Navigation

 

Tikvice u bujonu

Odlično izbalansiran obrok, bogat dijetnim vlaknima, bez holesterola i sa idealnim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata. Kako ne sadrži namirnice životinjskog porekla pogodan je i za vegetarijance

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno isečen crni luk, dodati beli luk i tikvice isečene na kockice, promešati i preliti bujonom.

Kuvati 15 minuta, a zatim dodati isečeni paradajz i začiniti. Čorbicu kuvati dok ne provri.

Servirati tikvice u bujonu, posuti seckanom mirođijom i poslužiti uz krišku integralnog hleba.

Bujon je bistra, proceđena supa koja može biti od povrća, kokošija, goveđa, pileća ili riblja. Bujon se često koristi za spremanje sosova, preliva ili drugih jela. Prilikom pripreme, bujon ne treba soliti, jer se svakako soli glavno jelo. Uvek imajte u zamrzivaču plastičnu činiju sa zamrznutom supom jer će vam to znatno skratiti vreme pripreme obroka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 560 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 280 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g tikvica
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g paradajza
    • 400 ml povrtnog bujona
    • so
    • biber
    • 2 čena belog luka
    • 200 g crnog luka
    • 200 g integralnog hleba
    • mirođija