Toggle Navigation

 

Zelena krem čorba

Spanać pre upotrebe treba pažljivo i dobro oprati pod mlazem tekuće vode jer se na listovima i drškama može zadržati zemljište i pesak. Može se pripremati na različite načine – sirov, kao salata, kuvan u vodi, na pari, može se dinstati, poslužiti kao predjelo, ukusna čorba, glavno jelo ili prilog, samostalno ili uz druge različite vrste povrća. 

Priprema

Tikvicu i krompir narendati na krupno rende i prodinstati na ulju.

Dodati spanać, iseckan beli luk, bujon i kuvati. Zatim izmiksati blenderom, začiniti, servirati i preliti biljnom pavlakom.

Može se služiti hladna ili topla čorba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 457 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 228.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g spanaća
    • 1 tikvica
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 čen belog luka
    • 300 ml bujona
    • biber
    • 1 veći krompir
    • 40 ml pavlake za kuvanje