Toggle Navigation

 

Sorbe od malina i bosiljka

Neobično i elegantno.

Plativoo
Priprema

Napraviti sirup od šećera – staviti šećer i ekstrakt vanile u veću činiju, dodati polovinu listića bosiljka pa preliti sa 2 dl ključale vode. Mešati dok se šećer ne istopi, a zatim ostaviti da odstoji 10-ak minuta.

Staviti maline u blender i sipati sok od limuna. Izmeriti 3 dl pripremljenog sirupa od šećera i procediti – sipati u maline (bez listova bosiljka). Izmiksati u pulpu, zatim procediti kako bi odstranili „semenkice“ malina.

Uliti u plitku, četvrtastu činiju za zamrzavanje i staviti u zamrzivač na 4-5 sati. Povremeno promešati kako bi se smesa ravnomerno zamrzla.

Izvaditi iz zamrzivača, izlomiti u komadiće i staviti u blender. Poklopiti i kratko izmiksati (ne sme se istopiti). Dodati vrlo sitno iseckane preostale listiće bosiljka, promešati pa vratiti u posudu i u zamrzivač na još 2-3 sata.

Pre serviranja ostaviti na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 85 g

Ugljeni hidrati (%) - 93 %

Natrijum - 9 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 42.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 46.5 %

Natrijum - 4.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g šećera
    • ekstrakta vanile
    • bosiljak
    • 500 g malina
    • sok od jednog limuna