Napraviti sirup od šećera – staviti šećer i ekstrakt vanile u veću činiju, dodati polovinu listića bosiljka pa preliti sa 2 dl ključale vode. Mešati dok se šećer ne istopi, a zatim ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
Staviti maline u blender i sipati sok od limuna. Izmeriti 3 dl pripremljenog sirupa od šećera i procediti – sipati u maline (bez listova bosiljka). Izmiksati u pulpu, zatim procediti kako bi odstranili „semenkice“ malina.
Uliti u plitku, četvrtastu činiju za zamrzavanje i staviti u zamrzivač na 4-5 sati. Povremeno promešati kako bi se smesa ravnomerno zamrzla.
Izvaditi iz zamrzivača, izlomiti u komadiće i staviti u blender. Poklopiti i kratko izmiksati (ne sme se istopiti). Dodati vrlo sitno iseckane preostale listiće bosiljka, promešati pa vratiti u posudu i u zamrzivač na još 2-3 sata.
Pre serviranja ostaviti na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 3 %
Masti - 1 g
Masti (%) - 4 %
Zasićene masti - 0 g
Holesterol - 0 mg
Ugljeni hidrati - 85 g
Ugljeni hidrati (%) - 93 %
Natrijum - 9 mg
Vlakna - 5 g
Belančevine - 1 g
Belančevine (%) - 1.5 %
Masti - 0.5 g
Masti (%) - 2 %
Zasićene masti - 0 g
Holesterol - 0 mg
Ugljeni hidrati - 42.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 46.5 %
Natrijum - 4.5 mg
Vlakna - 2.5 g