Toggle Navigation

 

Mlečni umak od luka

Gustin je čist kukuruzni skrob koji se koristi za zgušnjavanje čorbi i umaka ili za finiju strukturu kolača, torti i keksa. Gustin se umeša u vruće jelo i kratko se prokuva ili se umeša sa brašnom prilikom pripremanja kolača i potom peče.

Priprema

Luk sitno iseckati i kratko propržiti na rastopljenom puteru.

Sipati luk u blender i dobro izmiksati. Presuti masu u šerpu, dodati gustin i začine.

Promešati, uliti mleko i kuvati uz stalno mešanje dok se saft ne zgusne.

Na kraju sipati pavlaku i lagano promešati.

Sipati umak u sosijeru i poslužiti. Umak od luka se odlično slaže uz jela od govedine.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 347 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 173.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crnog luka
    • 80 g putera
    • 500 ml obrnog mleka
    • 40 g kisele pavlake
    • 1 kašika gustina
    • so
    • biber