Toggle Navigation

 

Sos od anisa

Anis ili komorač je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.

Priprema

Na puteru propržiti naseckani crni luk, dodati naseckani anis (komorač), naliti vodom i dinstati dok tečnost ne ispari.

Gotov luk i anis (komorač) staviti u blender, izmiksirati, dodati neutralnu pavlaku, sok od limuna, posoliti, pobiberiti,  začiniti sa muskatnim oraščićem i još malo izmiksati.

Sipati masu u šerpu i  kuvati još par minuta, dok se sos ne zgusne.

Sos od anisa sipati u sosijeru i poslužiti uz jela od pečenog mesa ili ribe.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 254 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 127 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g crnog luka
    • 300 g anisa (komorača)
    • biber
    • so
    • muskatni orah
    • sok jednog limuna
    • 15 g putera
    • 200 ml pavlake za kuvanje