Toggle Navigation

 

Beli medaljoni sa njokama i pirinčem

Tokom kuvanja vino se dodaje kako bi jelu dalo posebnu aromu. Vino za kuvanje ne mora biti prvoklasno ali ono koje nije dobro za piće nije dobro ni za kuvanje. Sadržina alkohola je nebitna jer on ispari tokom kuvanja.

Plativoo
Priprema

File iseći i izlupati tučkom da bi se dobili medaljoni. Medaljone začiniti i ispeći na delu ulja. Na preostalom ulju propržiti šampinjone, preliti belim vinom i kad tečnost do pola ispari dodati ranije obaren pirinač, pavlaku za kuvanje i blago prokuvati. Na tanjir servirati prethodno obarene njoke i medaljone, a zatim dodati i prilog od pirinča sa šampinjonima.

Beli medaljoni se, zbog povećanog udela belančevina u energetskoj vrednosti porcije, ne preporučuju osobama koje su obolele od hronične insuficijencije bubrega i kojima je ograničen unos belančevina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 200 g šampinjona
    • 50 ml belog vina
    • 200 g barenog pirinča
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 400 g barenih njoka