Toggle Navigation

 

Biber biftek sa sosom od bundeve

Postoji više "sorti" bibera – crni, beli, crveni i zeleni, i svi potiču od jedne vrste, piper nigrum, a razlikuju se samo po načinu obrade. Supstanca koja biberu daje specifičan miris i ukus je piperinska kiselina, a bobice mogu da sadrže od pet do deset odsto piperina

Priprema

šareni biber usitniti. Isečen i oblikovan biftek posoliti i uvaljati u tucani šareni biber. Na zagrejanom maslinovom ulju ispeći biftek. Naliti konjakom i zapaliti (flambirati), a zatim dodati pavlaku i kratko prokuvati. U vodi skuvati bundevu, procediti, staviti u blender i izmiksati. Pred kraj miksanja dodati puter. Bifteke servirati na tanjir uz sos od bundeve i poslužiti uz crni hleb.

S nutritivne tačke gledišta bundeva je veoma vredna namirnica. Pored belančevina, ugljenih hidrata i masti, žućkasto ili narandžasto meso bundeve sadrži i beta karoten tj. provitamin A, vitamine B grupe - B1, B2, B3, B6, folnu kiselinu, vitamin C, kao i minerale kalijum, fosfor, kalcijum, gvožde. Pored navedenog bundeva sadrži oligo i mikroelemente, pektine, celulozu i druga biljna vlakna.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 835 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 138 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 417.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • šareni biber
    • so
    • 80 ml konjaka
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 600 g bundeve
    • 30 g putera
    • 300 g crnog hleba