Toggle Navigation

 

Gljive u mleku sa testeninom

Šitake gljiva ima izvanredna medicinska, ne samo nutritivna svojstva na ljudski organizam, jer sadrži citav skup vrednih vitamina, aminokiselina i polisaharida koji pomažu organizmu u borbi protiv malignih i infektivnih bolesti. šitake nazivaju ubicom raka, a ova gljiva smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak, te oporavlja bolesnu jetru i pankreas. Gljive jačaju odbrambeni sistem organizma, sprečavaju rast tumora, snižavaju holesterol, smanjuju krvni pritisak, sprečavaju srčani udar i još dosta toga. One sadrže puno vode i vrlo malo masti, ugljenih hidrata i kalorija – kilogram svežih šitake gljiva ima samo 250 kalorija. Istraživanja su potvrdila njihovo lekovito delovanje, a pokazalo se i da mogu da deluju protiv virusno, slično leku amantadinu, ali bez štetnih nuspojava.

Plativoo
Priprema

Iseći šampinjone i šitake na listiće i kratko pripržiti na maslinovom ulju.

Staviti senf preko gljiva, promešati, preliti mlekom i kuvati par minuta.

Posuti gljive brašnom, promešati, začiniti dodatkom za jelo, pobiberiti i posuti parmezanom.

Skloniti sa grejnog tela, dodati barenu testeninu, promešati i rasporediti u pripremljenu tepsiju.

Narendati trapist preko testenine sa gljivama i zapeći u rerni dok se sir ne rastopi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 253 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 126.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barene testenine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g šampinjona
    • 200 g šitake gljiva
    • 100 ml mleka
    • 1 kašika brašna
    • 2 kašike senfa
    • 40 g parmezana
    • 200 g trapista
    • biber
    • dodatak za jelo