Toggle Navigation

 

Jagnjetina u grašku

Mlada jagnjetina predstavlja odličan izvor belančevina, jer sadrži sve esencijalne amino kiseline, koje naš organizam nije u stanju da sam sintetiše, a koje su neophodne za sintezu belančevina. Sveža jagnjetina se u frižideru može čuvati najduže dva dana a u zamrzivaču dva do tri meseca. Jagnjetina se kuva vrlo polako u dobro zatvorenoj posudi, gotovo bez isparavanja, pa tako meso zadržava sve svoje sokove i mirise.

Plativoo
Priprema

Na zagrejano ulje staviti isečeno i začinjeno jagnjeće meso. Dodati isečen crni luk, beli luk i začiniti crvenom mlevenom paprikom. Promešati, naliti vodom i ostaviti da se kuva dok meso ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati i grašak i kuvati sve zajedno još 10-ak minuta. Servirati jagnjetinu u grašku na tanjir i poslužiti toplu.

Savremenim tehnološkim postupcima dubokog rashlađivanja može se u potpunosti sačuvati hranljivi i vitaminski sastav graška. Prilikom pripreme je važno da se zamrznut grašak termički obradi bez prethodnog odmrzavanja, čime se čuva, ne samo njegova lepa zelena boja, već i njegova nutritivna vrednost.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg jagnjećeg mesa sa kostima (sečeno na komade)
    • 5 kašika ulja
    • 500 g graška
    • 300 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber