Toggle Navigation

 

Krompir salata sa sardinama (posno)

Sa stanovišta uravnotežene, pravilne ishrane, sardina je odličan izbor, jer je to riba bogata omega-3 masnim kiselinama, za koje je i naučno potvrđeno da imaju pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem. Osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da vode računa o unosu masnoća umesto sardine konzervirane u ulju trebalo bi da koriste sardinu konzervisanu u vodi.

Priprema

Obaren krompir iseći na kolutove, staviti u činiju, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna. Sardine usitniti viljuškom, dodati u posudu sa krompirom i promešati. Pripremljenu salatu servirati na tanjir, posuti iseckanim vlašcem i dekorisati maslinama. Uz večeru poslužiti sok od grejpfruta.

Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% masti čini oleinska kiselina, koja snižava nivo holesterola. Masline se razlikuju po veličini, obliku, boji i ukusu. Boja i tekstura kože zavise od metoda obrade, od fermentacije do čuvanja koje može biti u ulju, vodi, rasolu ili soli.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 1140 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenog krompira
    • 300 g sardina
    • 80 g maslina
    • sok od dva limuna
    • vlašac
    • biber
    • so
    • 200 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • napitak