Toggle Navigation

 

Piletina i banane u sosu od limuna

Limun je odličan izvor vitamina C, koji ima mnogobrojne uloge u organizmu. Pored toga što doprinosi odbrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe, vitamin C učestvuje i u mnogim oksidoreduktivnim procesima u organizmu, poboljšava resorpciju gvožđa, neophodan je za sintezu kolagena - važnog vezivnog tkiva u kostima, hrskavici i koži.

Priprema

Meso posoliti, pobiberiti, začiniti hmeli sunelijem i izgrilovati na zagrejanom ulju. U drugom tiganju otopiti puter, dodati smeđi šećer a zatim dodati isečene banane. Kratko prokuvati, preliti konjakom i flambirati. U šerpu staviti malo vode, dodati sok i narendanu koru od dva limuna i kad proključa zgusnuti razmućenim gustinom. U sos dodati med, promešati i kuvati 1 minut. Servirati piletinu i flambirane banane na tanjir, preliti sosom od limuna i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 265 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 84 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 155 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 132.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 4 banane
    • sok i narendana kora od 2 limuna\n
    • 2 kašike gustina
    • 50 g smedeg šecera
    • 20 g meda
    • 2 kašike ulja
    • 20 g putera
    • 30 ml konjaka
    • so
    • biber
    • zacin hmeli suneli
    • manja tikvica
    • sos:
    • 300 ml vode