Toggle Navigation

 

Dimljene pastrmke sa južnim voćem (posno)

Dimljena pastrmka je namirnica izuzetno bogata solju, pa samim tim i natrijumom, zbog čega jedna porcija ovog obroka sadrži više od količine natrijuma preporučene za ceo dan. S obzirom na to da se zna da natrijum podiže vrednosti krvnog pritiska, osobe sa hipertenzijom bi trebalo da izbegavaju jela sa velikim sadržajem soli.

Priprema

Na filet dimljene pastrmke staviti polovinu banane, preklopiti drugim filetom i uvezati kuhinjskim koncem. Na zagrejanom maslinovom ulju ispeći pripremljene filete. Preostale polovine banana kratko zapeći u tiganju kao i kolutove pomorandže. Skinuti kuhinjski konac sa pastrmke i preliti limunovim sokom. Servirati na tanjir uz banane i pomorandže i posuti narom

Postoje dva postupka dimljenja pastrmke, topli i hladni, a obe varijante su dostupne tokom cele godine u dobro snabdevenim supermarketima. U dimljenoj pastrmci visok sadržaj soli je značajan za postupak konzervisanja i očuvanja kvaliteta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 335 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 2950 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 74 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 167.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 1475 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 fileta dimljene pastrmke
    • 4 banane
    • 1 pomorandža
    • 120 g nara
    • sok od jednog limuna
    • 2 kašike maslinovog ulja