Toggle Navigation

 

Piletina pohovana u bademu

Bademi pripadaju grupi jezgrastog ili koštuničavog voća koje je zbog svog bogatog nutritivnog sastava izuzetno značajno kao sastavni deo uravnotežene ishrane. Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani u obliku alfa-tokoferola, moćnog antioksidansa kojem se pripisuje sposobnost snižavanja holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti.

Plativoo
Priprema

Krompir iseći, skuvati i procediti. Krompir blago usitniti, posoliti, dodati mleko i jaja i pripremiti čvršći pire.

Staviti u dresir džak, istisnuti u pripremljenu tepsiju i napraviti puslice.

Zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 10 minuta.

Piletinu iseći na šnicle, začiniti dodatkom za jelo, pobiberiti i panirati u jaja, brašno i usitnjen badem.

Piletinu ispeći na zagrejanom ulju.

Servirati piletinu u bademu uz puslice od krompira i krišku limuna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Natrijum - 332 mg

Masti - 38 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 234 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 166 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 117 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike brašna
    • 4 jaja
    • 150 g usitnjenog badema
    • 3 kašike ulja
    • 500 g krompira
    • 40 ml mleka
    • so
    • biber
    • dodatak za jelo