Toggle Navigation

 

Piletina u pomorandža sosu

Kada kupujete pomorandže, birajte plodove koji su teži u odnosu na svoju veličinu, kao i one sa tanjom korom. To je siguran znak da su sočni. Citrusi se na sobnoj temperaturi mogu održati od tri do sedam dana, a u frižideru od dve nedelje do mesec dana.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti piletinu isečenu na kocke, a zatim je izvaditi sa strane. U isti tiganj staviti pomorandžu isečenu na kocke i dodati sok od pomorandže razmućen sa gustinom. Preliti mlekom i kuvati sos dok se ne zgusne, a zatim vratiti piletinu i kuvati još par minuta. Servirati piletinu u sosu od pomorandže uz prilog od barenih njoka..
Udeo belančevina u energetskoj vrednosti ovog obroka je iznad preporučenih 20%, zbog čega osobe sa oštećenom funkcijom bubrega veličinu porcije moraju da prilagode preporukama dobijenim od nefrologa
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 102 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 51 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • sok od 2 pomorandže\n
    • 1 pomorandža
    • 150 ml obranog mleka
    • 2 kašike gustina
    • 1 kašika ulja
    • 10 g putera
    • 500 g barenih njoka
Ključne reči:
piletina pomorandža njoke mleko