Toggle Navigation

 

Salata od dagnji sa povrćem

Sve vrste školjki izuzetno su osetljive i lako kvarljive namirnice. Sveže školjke mogu da se čuvaju u posebnim uslovima u frižideru, ali najduže dva dana, mada ih je najbolje iskoristiti već istog dana. Rok upotrebe školjki može da se produži ukoliko su duboko smrznute i smeštene u najhladnijem delu zamrzivača, ali najduže tri meseca.

Priprema

Beli luk sitno iseći i dodati ga iskidanim listovima zelene salate.

Papriku i paradajz iseći na kocke, dodati salati, začiniti pešunom i posoliti.

Sve preliti maslinovim uljem i balzamiko sirćetom, dodati dagnje i promešati.

Salatu servirati na tanjir, ukrasiti limunom i mirođijom i poslužiti uz integralni hleb.

 

Temperatura frižidera je nešto viša od temperature pogodne za čuvanje morskih plodova, te da biste osigurali najveći mogući kvalitet i svežinu morskih plodova morate im obezbediti specijalne metode rashlađivanja. Najbolje ih je čuvati u frižideru u posudi ispunjenoj ledom koju ćete dopunjavati nekoloko puta dnevno.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 600 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1250 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 625 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g mariniranih dagnji
    • 2 cena belog luka
    • 2 glavice zelene salate
    • 2 paradajza
    • 2 paprike
    • balzamiko sirće
    • so
    • peršun
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g integralnog hleba