Toggle Navigation

 

Tri ražnjića

Energetska vrednost crvene paprike iznosi oko 20 kcal u 100 g. Sveža paprika predstavlja odličan izvor vitamina C kojeg sadrži skoro četiri puta više od pomorandže, ali znatnu količinu gubi termičkom obradom. Paprika je poznata i po znatnim količinama beta-karotena, snažnog antioksidansa koji predstavlja odličnu preventivu za maligna oboljenja.

Priprema

Sve tri vrste mesa- biftek, svinjski file i belo pileće- iseći na kocke, nabockati naizmenično na žice za ražnjiće i ispeći na polovini ulja. Na ostatku ulja propržiti iseckanu svežu papriku, posoliti, pobiberiti i preliti umućenim jajima. Papriku sa jajima servirati na tanjir uz pečene ražnjiće. Večeru poslužiti uz crni hleb

 

Kako sadrži veću količinu masnoća od preporučene, ovaj obrok možete lako prilagoditi preporukama od lekara, tako što ćete određenu količinu mesa zameniti nekom vrstom povrća. Da biste smanjili količinu masti pripremljene ražnjiće ispecite na roštilju. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 670 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 53 g

Belančevine (%) - 43 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 335 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 26.5 g

Belančevine (%) - 21.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g bifteka
    • 250 g pilećeg belog mesa
    • 250 g svinjskog filea
    • 600 g paprike
    • 4 jaja
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 g crnog hleba