Toggle Navigation

 

Večernja voćna maraskino salata

Nepravilno čuvanje voća pogoduje razmnožavanju bakterija i kvarenju plodova, pa je zato vrlo važno da se voće dobro opere i očisti. Čuveni liker ”maraskino”pravi se od maraskino višanja po kojima je čuvena okolina Zadra u Hrvatskoj.

Priprema

Naseckati voće, dodati maraskino i dobro promešati. Voćnu salatu dekorisati umućenom slatkom pavlakom i brusnicama.

Ovaj voćni večernji obrok nema mnogo kalorija, a obiluje vitaminima, mineralima i drugim zaštittnim elementima. Ipak zbog velikog glikemijskog indeksa koji voće ima, dijabetičarima se preporučuje da smanje veličinu porcije.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 8 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 73 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 4 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g jabuka
    • 150 g banana
    • 150 g lubenice
    • 150 g kajsija ili breskvi
    • 150 g grožđa
    • 150 g nektarina
    • 50 g brusnice
    • 50 g slatke pavlake
    • 2 kašike maraskina