Toggle Navigation

 

Ala Valdorf

Bundevino ulje deluje stimulativno na čitav organizam: urogenitalni, digestivni, kardiovaskularni, endokrini, nervni, kao i na kosti, mišiće, zglobove i kožu. Oboljenja na koje bi bundevino ulje moglo pozitivno delovati je : povišeni krvni pritisak, oboljenja srca, smetnje pri mokrenju kod uvećane prostate, dijabetes, reumatizam, osteoporoza, različita oboljenja kože.

Priprema

Kiselu pavlaku sjediniti sa sokom od limuna i uljem od bundeve, posoliti, pobiberiti i dresing promešati.

U dublju činiju staviti narendani celer i kisele jabuke, dodati bobice crnog grožđa i orahe i promešati.

Salatu preliti dresingom, servirati i poslužiti za doručak uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 162 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 81 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g celera
    • 250 g kiselih jabuka
    • 150 g crnog grožđa
    • 1 limun
    • 120 g oraha
    • 180 g kisele pavlake
    • 3 kašike bundevinog ulja
    • so