Toggle Navigation

 

Crveno i žuto

Kukuruz šećerac ili slatki kukuruz je poseban delikates i može se naći u svim obrocima, najčešće u salatama i uz ostalo kuvano povrće, svež, kuvan ili konzervisan. Potrebno ga je kuvati u neslanoj vodi desetak minuta, a znamo da je gotov kada zrno može lako da se preseče viljuškom.

Priprema

Pečenu papriku iseći na trake, staviti u činiju, dodati kukuruz šećerac, začine, kiselu pavlaku, peršunov list i dobro promešati.

Salatu servirati na tanjir i poslužiti uz integralni hleb i sok od jabuke.

 

Iako se ovaj obrok odlikuje niskim sadržajem masnoća i pravim bogatstvom dijetnih vlakana, nije pogodan za dijabetičare zbog znatno veće količine ugljenih hidrata u odnosu na preporučene vrednosti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 520 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 910 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 112 g

Ugljeni hidrati (%) - 80 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crvene pečene paprike
    • 300 g kukuruza šećerca
    • so
    • biber
    • 250 ml kisele pavlake
    • peršunov list
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke