Toggle Navigation

 

Dimljena haringa sa crvenim pasuljem

Meso ribe odličan je izvor proteina visokog kvaliteta i dobre prihvatljivosti za ljude svih uzrasta. Iako masna riba ima veći sadržaj masti, one su uglavnom nezasićene. Haringa pripada grupi riba sa sadržajem omega-3 masnih kiselina većim od 1,2 g u porciji od 100 g.

Plativoo
Priprema

Haringu ocediti od viška ulja i sjediniti sa sitno isečenim prazilukom, belim lukom, crvenim pasuljem i kiselim krastavcima.

Promešati salatu i servirati na listove zelene salate i dekorisati kriškama limuna.

Uz doručak posllužiti krišku integralnog hleba i čašu soka od paradajza.

 

Crveni pasulj, kao i ostale mahunarke, bogat je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima. šolja kuvanog pasulja obezbediće gotovo polovinu dnevnih potreba u vlaknima. Rastvorljiva vlakna formiraju želatinoznu supstancu koja oblaže unutrašnjost creva i ima sposobnost vezivanja šećera i žučnih soli, čime doprinosi smanjenju nivoa šećera i holesterola u krvi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 650 g

Energetska vrednost porcije - 680 kcal

Natrijum - 2100 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 93 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 19 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 325 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 1050 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 24.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 46.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 9.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g konzervisane dimljene haringe
    • 1 glavica zelene salate
    • 1 limun
    • 1 praziluk
    • 2 cena belog luka
    • 300 g kuvanog crvenog pasulja
    • peršun
    • 150 g kiselih krastavaca
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od paradajza