Toggle Navigation

 

Salata od haringe (posno)

Haringa je uz losos, tunjevinu i sardine jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje svih ćelija organizma. Haringa pripada grupi riba sa sadržajem omega-3 masnih kiselina većim od 1,2 g u porciji od 100 g.

Plativoo
Priprema

Zelenu salatu iseći na rezance i staviti u činiju.

Dodati konzerviranu haringu oceđenu od ulja, crveni luk isečen na rebarca i mirođiju.

Preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Promešati i servirati.

Uz salatu poslužiti zemičku i sok od pomorandže.

 

Haringa u 100 g sadrži 249 kcal, izuzetno je bogata vitaminom E, retinolom (vitaminom A), pantotenskom kiselinom, fosforom i drugim važnim vitaminima i mineralima. Kod nas se najčešće može nabaviti kao konzervisana i dimljena.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1050 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 525 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

5 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 400 g konzervirane haringe
    • 150 g crvenog luka
    • 2 kašike limunovog soka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od pomorandže
    • mirođije